Archives for 2009

WordPress Kini Dalam Bahasa Melayu

Saya sudah menggunakan WordPress sejak tahun 2005 lagi. WordPress merupakan blog client kegemaran saya kerana ianya ringan, senang untuk diselenggara dan mempunyai pelbagai theme dan plugin yang berguna bagi seseorang pengendali blog.

wordpress-my
WordPress kini juga dikeluarkan dalam Bahasa Melayu.

Selama ini, skrip WordPress hanya dikeluarkan dalam versi Inggeris dan beberapa versi bahasa yang popular di dunia sahaja. Tetapi baru-baru ini baru saya perasan yang skrip WordPress juga boleh didapati dalam Bahasa Melayu.

Teruskan membaca “WordPress Kini Dalam Bahasa Melayu”…

Geng Blogger – Koleksi Artikel Blog Tempatan di Malaysia

Geng Blogger merupakan laman web yang membolehkan para blogger tempatan untuk ping blog mereka ke laman Geng Blogger. Dengan menggunakan perkhidmatan dari Geng Blogger ini, kita dapat berkongsikan artikel terbaru yang ditulis dan juga dapat berkenalan dengan blogger-blogger tempatan yang lain.

gengblogger

Geng Blogger diasaskan oleh saudara Ben Ashari dan dibantu oleh moderator Missizah dan juga Erin Farina. Dengan rekabentuk yang ringkas dan menarik, laman web Geng Blogger ini lebih ringan dan tidak mengambil masa yang lama untuk dipaparkan. Bagi saya, ianya merupakan satu langkah yang terbaik untuk menarik lebih ramai pengunjung ke Geng Blogger.

Teruskan membaca “Geng Blogger – Koleksi Artikel Blog Tempatan di Malaysia”…

Perdana Menteri sarankan Kod Etika Blogger

Sekarang ini dapat dilihat Perdana Menteri kita, Datuk Seri Najib Tun Razak sudah mula mengambil berat mengenai isu etika seseorang pengendali blog di Malaysia.

Ini kerana, baru-baru ini beliau menyarankan para pengendali blog menjadikan “Kod Etika Blogger” sebagai garis panduan dalam menulis entri blog di Internet.

Kod Etika Blogger yang dimaksudkan adalah:

Teruskan membaca “Perdana Menteri sarankan Kod Etika Blogger”…

Isu Team Klik NuffRangers

nuffnang-rangers

Disebabkan kesibukan, saya jarang untuk membaca RSS Feed yang saya langgan dengan menggunakan Google Reader. Tetapi pagi tadi semasa sedang berehat, saya sempat membaca entri oleh saudara Topotato mengenai isu Team Klik NuffRangers.

Seperti Topotato, pada mulanya saya ingatkan group tersebut merupakan sebuah kumpulan yang menyokong Nuffnang. Rupa-rupanya hanyalah sebuah kumpulan kecil yang cuba mendapatkan duit dengan mengklik iklan Nuffnang antara satu sama lain.

Blog kumpulan tersebut sudah pun dipadamkan tetapi cache daripada laman Google masih boleh dilihat di Nuffnang Rangers dan Nuffnang Rangers: Team Klik2 NuffRangers.

Teruskan membaca “Isu Team Klik NuffRangers”…

Jangan Biarkan Blog Anda Berserabut

Kita akan rasa selesa apabila berada di dalam sebuah rumah yang kemas, tersusun dan bersih. Jika sesebuah rumah itu dijaga dengan baik dan barang-barang di dalam rumah tersebut disusun dengan rapi, sudah pasti kita akan rasa gembira dan tenang sahaja berada di dalamnya. Tetapi, jika rumah tersebut bersepah dengan pelbagai barang-barang yang tidak penting dan berselerak, sudah semestinya kita akan berasa rimas dan malas untuk mengunjungi rumah itu lagi.

Ianya samalah seperti sebuah blog. Sekiranya blog tersebut dihiasi dengan kemas dan setiap tempat disusun dengan teratur, kita akan rasa gembira untuk melawati blog itu lagi. Tetapi jika sesebuah blog itu dihiasi dengan pelbagai iklan yang tidak sesuai dan mempunyai pelbagai perkara yang tidak diperlukan, sudah pasti ianya akan menyebabkan kita berasa bosan dan malas untuk mengunjungi blog itu lagi.

Teruskan membaca “Jangan Biarkan Blog Anda Berserabut”…

2 Shoutbox Terbaik Untuk Blog Anda

Sesetengah pengendali blog gemar meletakkan shoutbox di blog mereka. Dengan shoutbox ini, mereka dapat berinteraksi dengan lebih cepat dengan pengunjung yang meninggalkan pesanan di shoutbox mereka.

Tetapi bagi saya, saya tidak gemar meletakkan shoutbox. Ini kerana shoutbox lebih mengundang kepada spam dan melambatkan loading page. Itu sebabnya jika anda perasan, tiada satu pun shoutbox yang ada di blog-blog kendalian saya.

Namun begitu, sekiranya anda ingin menggunakan shoutbox, berikut merupakan beberapa shoutbox yang pernah saya cuba yang memberikan fungsi yang berguna kepada seseorang pengendali blog.

Teruskan membaca “2 Shoutbox Terbaik Untuk Blog Anda”…

WordPress SEO dengan All in One SEO Pack

Di dalam dunia blog, Search Engine Optimization (SEO) adalah amat penting. Ini kerana, 70% trafik yang datang ke blog kita adalah daripada enjin pencarian seperti Google, Yahoo, MSN dan sebagainya. Jika kita tidak memantapkan blog kita dengan teknik SEO ini, peluang untuk kita hidup di dalam dunia blog adalah sangat tipis. Kecuali bagi mereka yang tidak gemar blog mereka dibaca oleh orang lain.

Seperti yang saya pernah ungkapkan dalam artikel yang lepas, WordPress menyokong sistem plugin. Dengan sistem ini, saya dapat memasang sebuah plugin yang dipanggil sebagai, All in One SEO Pack. Kelebihan yang terdapat pada plugin ini adalah, ia akan secara automatik mengoptimumkan blog kita kepada enjin pencarian tanpa perlu kita bersusah-payah mengubahsuai kod template blog kita secara manual.

Teruskan membaca “WordPress SEO dengan All in One SEO Pack”…

Bagaimana Menambah WWW Pada Nama Domain?

“Macamana nak buat buat domain tu ada www. kat depan ye? Contohnya saya beli dari mercumaya akucintapadamuohkekasihku.com. Ada juga try buat A record dengan CNAME record (tambah www) kat mercumaya punya free DNS management tu, tapi sampai sekarang domain saya tu masih akucintapadamuohkekasihku.com juge. Tak cantik menarik tertarik kau memang pengendali blog la macam ni! . Kalau boleh aku nak http://www.akucintapadamuohkekasihku.com. Minta diberikan penjelasan.” – andimazlan [#]

Saya pernah mengalami masalah seperti ini pada suatu ketika dahulu. Jenuh juga mencari jalan penyelesaiannya sehinggalah saya mengetahui bahawa ianya boleh dibuat dengan menggunakan fail .htaccess.

Teruskan membaca “Bagaimana Menambah WWW Pada Nama Domain?”…

BlogDesk – Cara Mudah Untuk Mengemaskini Blog

blogdesk-01

Setiap blog enjin yang kita gunakan seperti WordPress, MovableType, Drupal, Serendipity, dan sebagainya ada menyediakan editor tersendiri bagi membolehkan kita menaip dan meng-upload gambar-gambar ataupun file ke blog kita. Tetapi, semuanya ini perlu dilakukan ketika kita sedang online.

Bagaimana pula sekiranya pada ketika itu kita ketiadaan Internet? Bagaimanakah caranya untuk kita menulis idea-idea menarik untuk kita upload ke blog tanpa Internet? :x

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya menggunakan sebuah perisian dipanggil sebagai BlogDesk. :up: Saya sudah menggunakan BlogDesk lebih daripada tiga tahun. Walaupun saya sudah mencuba pelbagai desktop blogging client seperti BlogJet, Windows Live Writer, BlogTK dan beberapa perisian yang lain, saya berpendapat BlogDesk adalah yang terbaik dan memenuhi keperluan saya sebagai seorang blogger. :halo:

Teruskan membaca “BlogDesk – Cara Mudah Untuk Mengemaskini Blog”…

Google Analytics – Statistik Laman Web Terbaik

google-analytics-01

Pada ketika saya masih mentah dalam dunia blog, saya menggunakan StatCounter bagi mendapatkan maklumat statistik mengenai pelawat yang datang ke blog saya. Tetapi saya merasakan statistik yang dikumpulkan oleh StatCounter tidak mencukupi dan tidak mengikut apa yang saya inginkan. Sehinggalah pada suatu hari saya mengetahui tentang Google Analytics.

Google Analytics merupakan sebuah perkhidmatan yang disediakan oleh Google kepada pembangun laman web dan juga blogger untuk merekodkan aktiviti pelawat ke laman web atau blog mereka. Bukan sahaja ianya percuma, malah Google Analytics menyediakan pelbagai pilihan kepada pengguna seperti jumlah pelawat, lokasi pelawat, keyword yang digunakan, dan sebagainya yang saya rasakan sangat-sangat membantu dalam melihat prestasi sesebuah blog.

Dalam banyak-banyak features yang disediakan oleh Google Analytics, saya amat menyukai Visitor Overview dan juga Traffic Sources Overview. Ini kerana, kedua-dua features ini dapat memberikan saya gambaran dengan lengkap mengenai berapa ramai yang melawati blog saya pada hari tersebut dan keyword apa yang dicari oleh pelawat untuk sampai ke blog saya. Dengan ada maklumat-maklumat seperti ini, dapatlah saya memperhebatkan lagi penggunaan keyword yang berkaitan di dalam artikel bagi menarik lebih ramai pengunjung ke blog saya.

Teruskan membaca “Google Analytics – Statistik Laman Web Terbaik”…