Archives for July 2009

Bagaimana Menambah WWW Pada Nama Domain?

“Macamana nak buat buat domain tu ada www. kat depan ye? Contohnya saya beli dari mercumaya akucintapadamuohkekasihku.com. Ada juga try buat A record dengan CNAME record (tambah www) kat mercumaya punya free DNS management tu, tapi sampai sekarang domain saya tu masih akucintapadamuohkekasihku.com juge. Tak cantik menarik tertarik kau memang pengendali blog la macam ni! . Kalau boleh aku nak http://www.akucintapadamuohkekasihku.com. Minta diberikan penjelasan.” – andimazlan [#]

Saya pernah mengalami masalah seperti ini pada suatu ketika dahulu. Jenuh juga mencari jalan penyelesaiannya sehinggalah saya mengetahui bahawa ianya boleh dibuat dengan menggunakan fail .htaccess.

Teruskan membaca “Bagaimana Menambah WWW Pada Nama Domain?”…

BlogDesk – Cara Mudah Untuk Mengemaskini Blog

blogdesk-01

Setiap blog enjin yang kita gunakan seperti WordPress, MovableType, Drupal, Serendipity, dan sebagainya ada menyediakan editor tersendiri bagi membolehkan kita menaip dan meng-upload gambar-gambar ataupun file ke blog kita. Tetapi, semuanya ini perlu dilakukan ketika kita sedang online.

Bagaimana pula sekiranya pada ketika itu kita ketiadaan Internet? Bagaimanakah caranya untuk kita menulis idea-idea menarik untuk kita upload ke blog tanpa Internet? :x

Untuk menyelesaikan masalah ini, saya menggunakan sebuah perisian dipanggil sebagai BlogDesk. :up: Saya sudah menggunakan BlogDesk lebih daripada tiga tahun. Walaupun saya sudah mencuba pelbagai desktop blogging client seperti BlogJet, Windows Live Writer, BlogTK dan beberapa perisian yang lain, saya berpendapat BlogDesk adalah yang terbaik dan memenuhi keperluan saya sebagai seorang blogger. :halo:

Teruskan membaca “BlogDesk – Cara Mudah Untuk Mengemaskini Blog”…