5 Sebab Utama Kenapa Anda Gagal Dalam Blogging

Artikel kali ini sedikit panjang. Kalau anda ingin tahu sebab kenapa ramai orang berhenti blogging, teruskan membaca. Kalau tak nak, klik Like! atau share di Twitter. Terima kasih! -CypherHackz-


Adakah “kereta kuda” penyebab utama anda gagal dalam blogging?

Memang banyak blog yang wujud di Malaysia ni. Di sana blog, di sini blog, di situ blog. Tengok Facebook kawan pun dah semakin ramai yang post link ke blog masing-masing.

Tetapi selepas beberapa bulan, tiba-tiba senyap je kawan-kawan kita tu. Bila kita tanya kenapa tak update blog? Macam-macam alasan yang mereka bagi. Takde masa la, malas la, itu la, ini la… Macam-macam…

Tetapi adakah anda tahu kenapa mereka jadi macam tu? Kenapa mereka boleh berhenti dari blogging? Kenapa mereka gagal dalam dunia blogging?

Daripada pemerhatian saya, saya mendapati terdapat 5 sebab utama kenapa blogger-blogger ini, erm…mungkin anda pun salah seorang daripadanya, boleh berhenti dan gagal dalam blogging…

Di antaranya adalah…

Teruskan membaca “5 Sebab Utama Kenapa Anda Gagal Dalam Blogging”…

Perbezaan ‘dofollow’ dan ‘nofollow’

google-bot-nofollow

Jika anda menyertai peraduan “Saya Nak Hosting Percuma Pengendali Blog” baru-baru ini, pasti anda ada perasan yang salah satu perkara yang perlu ada dalam entri penyertaan anda adalah setiap link mesti mempunyai ‘do-follow’.

Tetapi yang sebenarnya, ‘do-follow’ atau ‘dofollow’ ini tidak pernah pun wujud dalam coding HTML. Saya beritahu dalam syarat peraduan kerana saya tidak mahu ada entri penyertaan yang menggunakan rel tag, ‘nofollow’. Apa pulak dah rel tag ‘nofollow’ ni?

Teruskan membaca “Perbezaan ‘dofollow’ dan ‘nofollow’”…

Jom Ping Blog Anda di Blogr.MY

blogrmy-komuniti-artikel-blog

Blogr.MY merupakan sebuah laman komuniti artikel blog yang ditubuhkan oleh Alif Alfiandy dan dilancarkan secara rasmi pada 21/1/2012 yang lalu. Laman komuniti artikel blog sebegini adalah sebuah laman web yang menyediakan platform untuk blogger berkongsi artikel mereka dengan para blogger yang lain.

Untuk mendaftar akaun Blogr.MY tidak susah. Apa yang anda perlukan hanyalah akaun Twitter, dan URL blog anda. Itu sahaja.

Menurut kata pengasas laman web Blogr.MY, tujuan mereka menggunakan Twitter untuk proses pendaftaran dan login adalah kerana mereka tidak mahu menyimpan password dan data-data pengguna. Oleh itu, sekiranya laman web Blogr.MY diceroboh, data dan maklumat pengguna akan selamat.

Teruskan membaca “Jom Ping Blog Anda di Blogr.MY”…

Perancangan Blogger di Tahun Baru

Selamat tahun baru 2012 kepada semua pembaca.. -CypherHackz-

Pejam celik, pejam celik, kini kita sudah pun berada di tahun yang baru. Saya percaya ramai di antara anda yang telah mempunyai perancangan tersendiri dalam memantapkan lagi blog dan kaerier anda sebagai seorang blogger.

Saya juga seperti anda. Turut mempunyai beberapa perancangan yang ingin saya laksanakan pada tahun ini.

Namun begitu, kebiasaannya seseorang blogger akan mempunyai beberapa perancangan yang lebih kurang sama dengan yang lain. Di antaranya adalah:

design-blog-baru

1. Menukar design blog – Dulu saya selalu tukar design blog setiap tahun. Kalau tidak pun, sekurang-kurangnya saya akan menukar header blog saya dengan header yang lain. Anda mungkin ada mempunyai perancangan untuk menukar theme blog anda kepada yang lebih ceria dan nampak segar. Tetapi apa yang penting, pastikan theme yang anda gunakan itu ringan dan tidak melambatkan page load.

2. Tukar platform kepada WordPress – Mungkin sekarang ini anda menggunakan platform Blogspot. Selepas membaca artikel saya, Kenapa Saya Menggunakan WordPress? anda pun berminat untuk beralih arah kepada WordPress. Bagi pendapat saya, itu adalah satu langkah yang bijak. Jika dilihat, ramai blogger-blogger yang hebat menggunakan platform WordPress. Jadi tak perlulah anda teragak-agak untuk menukar platform yang sama seperti mereka.

3. Memiliki hosting dan domain sendri – Dulu anda menggunakan hosting percuma seperti Blogspot atau WordPress.com. Mungkin tahun ini anda ingin meningkatkan prestasi blog anda dengan memiliki hosting dan domain anda sendiri. Saya ada menulis sebuah artikel khusus berkenaan perbezaan antara hosting sendiri dan hosting percuma. Jika anda ingin memilki hosting sendiri, saya ucapkan syabas dan tahniah. Itu menunjukkan yang anda betul-betul serius dalam bidang blogging ini. Untuk membeli hosting dan domain, anda boleh langgan dari web hosting saya, Malaysia Web Hosting, dan masukkan promo code, ELF20FIRST, untuk dapatkan diskaun sebanyak 20%.

Teruskan membaca “Perancangan Blogger di Tahun Baru”…

Cabaran Seorang Blogger dalam Dunia Blogging

zen-rock-01

Sekarang ini blog bukan lagi menjadi perkara yang asing untuk masyarakat kita di Malaysia. Saya percaya, artikel yang saya tulis di blog peribadi bertajuk, Lambakan Blog Di Internet, kini menjadi kenyataan.

Ramai orang ingin menjadi blogger. Melihat orang lain memiliki blog, mereka pun turut ingin mempunyai blog sendiri. Namun begitu, adakah anda tahu apakah cabaran-cabaran yang dihadapi oleh seorang blogger?

1. Tiada pembaca – Kebiasaanya perkara ini berlaku pada blog-blog yang baru. Anda teruja dengan artikel di blog anda tetapi malangnya tiada pun pembaca yang ingin membaca artikel tersebut melainkan adik beradik atau kawan terdekat anda. Setiap hari anda tengok statistik trafik blog, hanya ada 1 atau 3 orang pelawat sahaja dalam sehari. Dan yang lebih teruk, ada juga hari-hari yang langsung tiada pelawat yang datang.

2. Artikel dicuri – Saya sudah banyak kali mengalami masalah seperti ini. Dan saya percaya saudara Amanz pun mengalami situasi yang sama. Artikel yang ditulis oleh anda dicuri oleh blogger lain dan dipublishkan di blog mereka tanpa meletakkan kredit kepada anda. Ini adalah sangat-sangat tidak beretika. Ini kerana sedikit sebanyak aktiviti mencuri artikel ini boleh mengganggu trafik blog anda di search engine seperti Google.

3. Tiada idea untuk menulis artikel – Salah satu punca utama kenapa ramai blogger yang berhenti di tengah jalan. Anda tahu anda mempunyai blog untuk dikemaskini, tetapi anda tidak mempunyai idea untuk menulis artikel. Jika anda mengalami masalah ini, anda boleh rujuk artikel saya bertajuk, 8 Tips Berkesan Dalam Mencari Idea Menulis Artikel. Ianya dapat membantu anda dalam mendapatkan idea menulis artikel.

Teruskan membaca “Cabaran Seorang Blogger dalam Dunia Blogging”…

Blogger Termuda di Malaysia

blog-yiedpozi
Yied, Blogger termuda di Malaysia

Pada beberapa hari yang lalu, saya ada menerima re-tweet daripada seorang blogger di Twitter. Dan yang menariknya, blogger tersebut hanya berusia 13 tahun dan telah mempunyai blog dan domain .com sendiri!

Yied merupakan blogger termuda di Malaysia yang pernah saya jumpa di Internet. Sebelum ini beliau hanya berblog di yiedlife.blogspot.com dan faridlife.blogspot.com. Tetapi pada 7 Februari 2011 yang lalu, beliau telah mula menggunakan domain .com di blog beliau di http://www.yiedpozi.com/.

Teruskan membaca “Blogger Termuda di Malaysia”…

Logo Sebagai Identiti Sesebuah Blog

Setiap blog harus mempunyai identiti atau sesuatu yang dapat membezakan antara sebuah blog dengan blog yang lain. Salah satu perkara yang dapat membezakannya adalah logo.

Blog Pengendali Blog ini turut mempunyai logonya yang tersendiri. Logo yang bebentuk gabungan huruf ‘P’ dan ‘B’ ini melambangkan singkatan bagi nama blog ini.

Dengan adanya logo, adalah lebih mudah untuk kita mempromosikan blog kepada para pembaca. Apabila mereka melihat sahaja logo tersebut samada di blog ini atau di mana-mana ruangan di Internet, mereka akan mengetahui bahawa logo tersebut adalah milik blog kita. Dan ianya akan mudah diingati apabila sesebuah logo itu unik.

Bagaimana pula dengan anda? Adakah blog anda juga mempunyai logo yang tersendiri? :)

Blog Tempatan Yang Menarik

*** Saya ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2011 kepada semua pembaca sekalian… ;) ***


Hanis Zalikha – kredit, Kosmo

Setiap blogger akan mempunyai blog pilihan yang akan mereka baca setiap hari. Tidak kisah samada ianya adalah blog antarabangsa mahupun blog tempatan, mereka akan membaca artikel-artikel yang diterbitkan sebagai juadah bacaan harian mereka.

Saya juga mempunyai beberapa buah blog yang saya baca dan ikuti setiap hari. Ada di antaranya merupakan blog bersifat peribadi, teknologi dan ada juga blog yang menyentuh isu-isu semasa serta politik.

Teruskan membaca “Blog Tempatan Yang Menarik”…

Geng Blogger – Koleksi Artikel Blog Tempatan di Malaysia

Geng Blogger merupakan laman web yang membolehkan para blogger tempatan untuk ping blog mereka ke laman Geng Blogger. Dengan menggunakan perkhidmatan dari Geng Blogger ini, kita dapat berkongsikan artikel terbaru yang ditulis dan juga dapat berkenalan dengan blogger-blogger tempatan yang lain.

gengblogger

Geng Blogger diasaskan oleh saudara Ben Ashari dan dibantu oleh moderator Missizah dan juga Erin Farina. Dengan rekabentuk yang ringkas dan menarik, laman web Geng Blogger ini lebih ringan dan tidak mengambil masa yang lama untuk dipaparkan. Bagi saya, ianya merupakan satu langkah yang terbaik untuk menarik lebih ramai pengunjung ke Geng Blogger.

Teruskan membaca “Geng Blogger – Koleksi Artikel Blog Tempatan di Malaysia”…