Cara Mudah Untuk Optimizekan Gambar dalam Artikel

save-for-web-and-devices
Simpan gambar dengan menggunakan Save for Web & Devices dan pilih JPEG

Setiap artikel yang saya terbitkan akan saya masukkan gambar sebagai pelengkap artikel tersebut. Tetapi sebelum gambar itu dimasukkan, saya akan optimizekan gambar itu terlebih dahulu.

By default, file gambar akan mempunyai maklumat-maklumat tambahan seperti jenis kamera yang digunakan, tarikh dan masa gambar itu ditangkap, setting kamera yang digunakan, dan sebagainya. Maklumat-maklumat ini disimpan dalam metadata gambar dan menyebabkan size gambar menjadi besar. Jadi proses optimize ini adalah bagi membuang metadata tersebut sebelum kita memasukkan gambar ke dalam artikel tadi.

Perisian yang saya gunakan adalah Adobe Photoshop. Ianya merupakan perisian yang mudah dan sangat sesuai digunakan untuk membuat editing gambar untuk blog.

Teruskan membaca “Cara Mudah Untuk Optimizekan Gambar dalam Artikel”…

8 Tips Berkesan Dalam Mencari Idea Menulis Artikel

Sudah menjadi kebiasaan bagi seorang blogger apabila sampai pada satu tahap, mereka akan ketandusan idea untuk menulis artikel. Saya juga pernah mengalami situasi yang sama. Namun begitu, dengan menggunakan 8 tips berkesan ini, saya dapat mencari dan menjana beberapa idea yang menarik untuk menulis artikel.

1. Menjawab soalan yang ditanya di forum – Forum merupakan sebuah tempat bagi sesebuah komuniti untuk berkumpul dan beraktiviti di alam siber. Selain daripada itu, forum juga digunakan untuk bertanyakan soalan atau masalah untuk dijawab oleh ahli-ahli forum yang lain. Bergantung pada niche blog anda, sekiranya anda arif dalam soalan yang ditanya, anda boleh menulis artikel bagi menjawab soalan tersebut di blog anda.

2. Komen yang dihantar oleh pembaca – Terdapat juga sesetengah pembaca yang bertanyakan soalan mereka di ruangan komen. Anda juga boleh jadikan soalan mereka sebagai idea untuk menulis artikel. Contoh yang pernah saya buat adalah seperti, Bagaimana Menambah WWW Pada Nama Domain?

3. Isu semasa dan berita terkini – Sesetengah isu semasa adalah sangat menarik untuk dijadikan sebagai idea dalam menulis artikel. Contoh isu yang pernah menggemparkan seluruh dunia adalah berkenaan gempa bumi yang pernah berlaku di negara Jepun. Tetapi ingin saya ingatkan, artikel sebegini hanya hangat dalam 3-5 hari sahaja. Selepas daripada itu, ianya akan menjadi sebuah artikel yang lapuk.

Teruskan membaca “8 Tips Berkesan Dalam Mencari Idea Menulis Artikel”…

6 Perkara Utama Yang Perlu Ada Dalam About Me Page

This is an example of a WordPress page, you could edit this to put information about yourself or your site so readers know where you are coming from. You can create as many pages like this one or sub-pages as you like and manage all of your content inside of WordPress.

Apakah perasaan anda apabila membaca perenggan di atas dalam About Me page blog seseorang? Adakah anda boleh mengetahui siapakah pemilik blog tersebut dengan hanya membaca ayat di atas? Atau adakah anda boleh mengetahui tujuan blog tersebut diwujudkan?

Itulah pentingnya kenapa perlu ada page khas untuk About Me atau Tentang Saya atau Tentang Penulis. Ramai blogger tidak sedar bahawa perkara pertama yang pembaca akan klik selepas membaca artikel mereka adalah About Me page. Chris Brogan turut mendedahkan perkara ini dalam salah sebuah artikel beliau yang menunjukkan page About beliau menerima lebih banyak klik berbanding page yang lain.

Jadi, bagaimanakah caranya untuk menulis About Me page yang baik? Apakah perkara-perkara yang perlu dimasukkan dalam halaman tersebut?

Teruskan membaca “6 Perkara Utama Yang Perlu Ada Dalam About Me Page”…

4 Tips Berguna Sebelum Upgrade WordPress ke Versi Terkini

Baru-baru ini WordPress telah melepaskan versi yang terbaru. Versi yang dilepaskan ini merupakan versi kemaskini bagi membaiki beberapa isu keselamatan terhadap versi WordPress yang sebelumnya.

Untuk mengupdate WordPress ke versi yang terkini bukanlah perkara yang sukar seperti WordPress versi 1 dan versi 2 terdahulu. Kini, WordPress boleh diupgrade secara automatik dengan hanya klik pada link yang terdapat di Admin Dashboard anda.

Namun begitu, berikut merupakan di antara perkara yang perlu dititik beratkan sebelum anda upgrade blog ke WordPress yang terkini.

Teruskan membaca “4 Tips Berguna Sebelum Upgrade WordPress ke Versi Terkini”…

Blog Baru – Host Sendiri atau Perkhidmatan Percuma

blog-confused

Saya ingin membuka sebuah blog baru. (Oh tidak… Si Fauzi ni tak cukup-cukup lagi ke dengan blog-blog yang dah ada sekarang ni? Yang ada ni pun tak terjaga, inikan pula nak buka blog lagi satu? Sigh~) Tetapi saya masih tertanya-tanya, adakah saya perlu hostkan blog tersebut di hosting yang sedia ada (host sendiri) atau saya buka blog tersebut di WordPress.com (perkhidmatan percuma)?

Pemilihan ini adalah penting kerana setiap satunya mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing. Jadi di sini, saya ingin berkongsi dengan anda apakah perbezaan di antara kedua-dua host ini supaya kita dapat membuat pilihan yang tepat berdasarkan tujuan blog itu dibangunkan.

Untuk pengetahuan anda, perbandingan ini dibuat dengan memfokuskan kepada blog WordPress sahaja.

Teruskan membaca “Blog Baru – Host Sendiri atau Perkhidmatan Percuma”…

4 Tips ‘Buang’ Untuk Melajukan Loading Page Blog Anda

baby-menguap
Loading page yang lambat akan membuatkan kita berasa bosan dan mengantuk – kredit, PJ Lighthouse

Sesetengah blog yang saya lawati seperti Blogspot mempunyai loading page yang sangat lambat. Blog yang dihostkan di Blogspot sepatutnya mempunyai loading page yang laju. Tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya.

Di sini, saya ingin berkongsikan dengan anda beberapa tips ‘buang’ yang dapat anda gunakan bagi mempercepatkan loading page blog anda.

Tip 1: Buang Skrip Pengiklanan

Rata-rata blog suka memenuhkan blog mereka dengan skrip pengiklanan seperti Nuffnang, Advertlets dan beberapa skrip yang lain. Memang betul, jika tidak meletakkan skrip pengiklanan ini bagaimanakah mereka boleh menjana duit daripada blog. Tetapi apa yang ingin saya katakan adalah, biarlah skrip iklan yang diletak itu berpada-pada.

Anda perlu ingat, semakin banyak skrip iklan yang diletak, semakin banyak request yang akan dibuat oleh blog anda ke website-website iklan tersebut. Dan ini akan melambatkan lagi loading page blog anda disebabkan lambakan skrip iklan yang ada di situ.

Teruskan membaca “4 Tips ‘Buang’ Untuk Melajukan Loading Page Blog Anda”…

Gunakan Pretty Permalinks Untuk Blog WordPress Anda


YoutubeBagaimanakah Menggunakan Pretty Permalinks di Blog WordPress Anda?

Permalinks merupakan URL untuk blog post WordPress anda. Di dalam WordPress, terdapat 2 bentuk permalinks yang boleh anda gunakan:

Secara default, WordPress akan menggunakan permalinks Ugly. Apabila permalinks Ugly digunakan, URL akan menjadi pendek kerana ia hanya menggunakan Post ID sebagai URL. Dan URL blog post anda akan kelihatan tidak menarik dan tidak SEO (Search Engine Optimization) kerana tidak mempunyai keyword di dalam URL.

Oleh sebab itu, saya sangat menggalakkan anda menggunakan Pretty permalinks untuk blog WordPress anda. Dengan menggunakan Pretty permalinks, URL blog post anda akan kelihatan lebih professional, mudah dibaca dan juga lebih “disukai” oleh search engine.

Teruskan membaca “Gunakan Pretty Permalinks Untuk Blog WordPress Anda”…

Blog Cara Mudah dengan Teknik CPP


Bukannya mudah untuk menjadi seorang blogger – kredit, Acvita

Adakah setiap hari anda tertanya-tanya topik apakah yang anda ingin tulis pada hari ini? Adakah anda buntu untuk mula menulis topik tersebut? Atau adakah anda tertanya-tanya samada terdapat cara yang mudah untuk menulis blog? Jika jawapan anda ‘ya’, teruskan membaca kerana di sini saya ingin kongsikan satu teknik yang saya gelar sebagai, Teknik CPP .

Apakah Teknik CPP?

Teknik CPP (Copy, Paste, Publish) merupakan teknik yang saya pelajari dari hasil pemantauan saya dalam dunia blog. Setiap hari, beribu-ribu artikel dihasilkan oleh para blogger di luar sana. Tetapi hanya sedikit sahaja artikel yang dihasilkan itu adalah unik, yang lahir hasil daripada idea pemikiran blogger itu sendiri.

Teruskan membaca “Blog Cara Mudah dengan Teknik CPP”…

Jadikan Menulis Blog Sebagai Hobi


Jade Market typist – kredit, wprasek

Setiap orang mempunyai hobi mereka tersendiri. Ada yang hobi mereka suka bermain game, bersukan, bermain bowling, menonton wayang, mengambil gambar dan sebagainya. Tetapi ada juga yang menjadikan menulis blog sebagai hobi harian mereka.

Pada kebiasaannya, apabila kita meletakkan sesuatu aktiviti itu sebagai hobi, kita akan rasa bersemangat dan suka untuk melakukan aktiviti tersebut. Begitulah juga dengan menulis blog. Apabila kita suka menulis blog, sudah pasti akan bermacam-macam perkara yang kita ingin tulis dan kongsikan di blog kita. Walaupun pada waktu itu kita tidak tahu apa yang ingin dilakukan.

Saya ada sebuah kisah yang ingin saya kongsikan dengan anda. Pada suatu malam, seorang blogger ni tidak dapat tidur walaupun pada waktu itu jam menunjukkan pukul 2.30 pagi. Hendak chatting dengan rakan-rakan di YM, semuanya dah tidur. Lalu dia pun buka Facebok dan menggodek-godek Facebook dia. Dah penat menggodek Facebook, dia bermain pula dengan Twitter. Dah penat bermain dengan Twitter, dia dah tak tahu dah nak buat apa lagi. Alih-alih, dia buka blog dan mula menulis.

Teruskan membaca “Jadikan Menulis Blog Sebagai Hobi”…

5 Tips Memilih Web Hosting Untuk Blog

web-hosting

Walaupun terdapat laman web yang menyediakan perkhidmatan blog secara percuma seperti WordPress, Blogspot, Blogdrive dan sebagainya, tetapi saya lebih menyukai untuk membangunkan blog di hosting saya sendiri. Selain daripada saya dapat menjaga blog-blog saya dengan mudah dan dapat menggunakan domain saya sendiri, saya juga mempunyai kebebasan untuk melakukan apa sahaja pada blog saya itu. Walau bagaimanapun, pemilihan web hosting untuk blog adalah penting bagi menjamin uptime blog kita pada peratusan yang tinggi.

Berikut merupakan 5 tips yang saya kongsikan untuk memilih web hosting yang terbaik untuk blog kesayangan anda:

Tips 1 – Kualiti Perkhidmatan

Pastikan perkhidmatan yang disediakan oleh web hosting yang anda pilih adalah terbaik. Buat kajian terlebih dahulu berkenaan dengan web hosting tersebut sebelum membuat pilihan. Gunakan enjin carian Google dengan sebaik-baiknya. Kadang-kala memang di laman web hosting itu menunjukkan 99.9% uptime tetapi secara realiti, web hosting itu selalu down dan ini akan mengganggu aktiviti blogging anda. Adakah anda mahu blog anda tidak dapat diakses kerana keupayaan server yang lemah? Adakah anda mahu database blog anda hilang secara tiba-tiba? Sudah pasti tidak bukan? Oleh itu, kualiti perkhidmatan yang diberikan oleh hosting provider adalah penting dalam pemilihan web hosting.

Teruskan membaca “5 Tips Memilih Web Hosting Untuk Blog”…